Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Dois Webhosting biedt twee manieren om uw e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan u. Als u uw e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, uw e-mail veilig wil bewaren of schijfruimte op uw harde schijf wilt besparen, dan kunt u het beste kiezen voor IMAP. Wilt u echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op uw webserver besparen of heeft u geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Voor- en nadelen

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat u op kan slaan gelijk is aan de capaciteit van uw computer. Maar het lezen van uw e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma's zal voor problemen zorgen. Bovendien zult u al uw e-mail kwijtraken als uw computer crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: u kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en uw e-mail blijft bewaard als uw computer crasht. Echter is het iets lastiger om uw e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van uw webruimte bij Dois Webhosting.

Richtlijnen

Het is volledig aan u welk protocol u wil gebruiken. Hieronder volgen enkele richtlijnen:

  • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zal voor problemen kunnen zorgen;
  • Gebruik IMAP als u uw e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wil kunnen lezen;
  • Als u meerdere programma's wil gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP;
  • Webmail werkt met IMAP. Gebruik u de webmail naast uw e-mailprogramma, gebruik dan IMAP;
  • Sommige programma's bieden de optie om bij het gebruik van POP de e-mail op de server te laten staan. Als u dit gebruikt, overweeg dan IMAP.